Livet på flugt

Vil du godt optage et billigere lån, så er der nogen væsentlige parametre du skal forstå. Fremfor alt, så skal du opdele lån på to låntyper. Vil du ha et nyt lån eller skal du forandre et nuværende lån.

Selv hvis du er kassedame, så er det de selv samme faktorer, der har indflydelse på din lånmuligheder. Medmindre du er konge, så er det udregning og former. Dvs. at banken er uinteresseret om du fremstår troværdig og har formået at samle en masse penge eller leve på en sten i 3 år. Der er fra lovens side fastsat nogle spilleregler, som bankerne skal arbejde indenfor. De kan dermed ikke på egen hånd vælge at godkende et udlån, fordi du virker som en robust person. Uanset om du vil låne til en Seat, Alfa Romeo eller sågar gysser til ren hygge, så er der flere forskellige håndtag du kan trække i.

Vil du gerne låne til en bolig, så er din bruttoindkomst altafgørende, imens din eksisterende kapital er af mindre betydning. Såfremt du allerede bor i ejerbolig, så er det din samlede kreditværdighed, som er afgørende. Du skal tænke på, at banken skal have stillet sikkerhed. De retningslinjer, som låneudbyderen skal følge, er lavet for at give dig et sikkerhedsnet så, at du ikke låne mere end du kan. Hvis du skal låne til sjov og ballade, så kan alle danskere låne op til 0,25 mio. kr. uden at stille sikkerhed. En bil mister forskelligt fra en bolig værdi hurtigt, og så er der øget risiko for banken.

Når du sidder til mødet og får et nej af bankmanden, så bør du aldrig tage afslaget, hverken som et personligt angreb eller ultimativt. Andre bankers tolkning af kravene kan være en smule anderledes, hvilket kan være afgørende. Du kan også spørge ind til, hvorledes du kan optimere dine kreditværdighed. Skal du for eksempel opspare en større opsparing, få anden løn eller bruge en anden lånetype?

Efter du har fået bevilget lånet, så skal du egentlig bare underskrive tilbuddet. Men også her skal du være gevaldig agtsom. Læs betingelserne, for der kan være vigtige ting, du bør stille krav til. Bliv klogere på internettet, fx dr.dk eller borsen.dk, og læs artikler om hvilke gebyrer og afgifter du kan presse banken på når du forhandler. Banken tager sig godt betalt for at oprette lånet til dig.

Når lånet er taget, skal du have dem på din bankkonto. Der går oftest ikke, så lang tid. Hvis du har lånt til eksempelvis en båd, er det væsentligt, at du ikke bruger de lånte penge på andre ting end, der specifik står i kontrakten. Hvis du vil købe noget andet bør du have en tillægskontrakt om det.